```
Ca antreprenor aspirant, probabil că ai cercetat deja oportunitățile de franciză. Știi că pentru că oferă o afacere profitabilă și de succes dovedit, aceasta este o șansă care trebuie profitată din plin. Totuși, puțini dintre noi avem la dispoziție suma necesară pentru a ne îndeplini acest vis.
Conform Franciza.org.ro, costurile pentru preluarea unei francize pot ajunge între 5000 și 500.000 euro, în funcție de domeniu, notorietatea brandului, locație etc. Pentru majoritatea antreprenorilor români, aceste sume sunt Greu de acoperit doar din surse proprii.
Dar există opțiuni pe care le poți lua în considerare atunci când te gândești cum să cumperi o franciză fără bani. Aceste opțiuni puțin cunoscute nu sunt des discutate, dar există. Și dacă joci cum trebuie cărțile, s-ar putea să ajungi chiar la oportunitatea vieții tale. Haideți să explorăm deci cum poți cumpăra o franciză cu un buget limitat.
Nu toți antreprenorii aspiranți sau francizații au fondurile necesare pentru a începe, în ciuda dorinței lor puternice de a o face. În plus față de această limitare financiară, merită luat în considerare și faptul că, în calitate de francizat, va trebui să plătești taxa de franciză, care poate fi între 500 și 50.000 euro, investiția inițială pentru amenajarea spațiului, stoc etc, care se învârte de obicei între 5000-150.000 euro, plus redevențele lunare sau anuale către francizor.
Există sute de oportunități de franciză în România. Deși taxele de franciză și investiția inițială variază, există opțiuni cu costuri reduse, de sub 10.000 euro, care pot fi urmărite part-time.
Acesta e un avantaj, deoarece poți păstra jobul actual ca sursă de venit stabil în timp ce îți construiești afacerea.Pe măsură ce business-ul crește, poți acumula capital pentru a trece la o franciză full-time.
Unele branduri de franciză recunosc că antreprenorii nu au întotdeauna tot capitalul necesar, astfel că oferă opțiuni de finanțare, uneori chiar 100%.
Acestea "împrumută" francizaților banii, iar suma este recuperată în timp din profiturile generate. E necesar însă un istoric financiar impecabil, iar la rambursare partea de profit va fi mai mică.
Francizele reprezintă afaceri profitabile, cu un model testat, deci băncile sunt dispuse să ofere finanțare pentru preluarea lor, urmând să fie rambursate în timp din rezultatele afacerii.
Dar și aici este nevoie de un istoric financiar bun, garanții colaterale și capacitate dovedită de rambursare a creditului în rate.