Domeniul Fast-Food

Fast-Food unitate care propune clientelei sale, în principal tineri, o servire rapidă de produse, la preţuri unitare, sortiment limitat şi standardizat.

Astfel  în conformitate cu prevederile H.G. nr.843/1999, ca regulă generală, unitatea de alimentaţie publică reprezintă localul public în care se servesc preparate culinare, produse de cofetărie-patiserie, băuturi. Caracterizându-se prin aceea ca în cadrul lui se îmbină activitatea de pregătire/preparare cu activitatea de comercializare, însoţită de servicii specifice care asigură consumul acestora pe loc. Conform acestui act normativ, acestea se clasifică pe tipuri de unităţi de alimentaţie publică.

Domeniul Fast-Food

Cele mai des întâlnite în reţeaua comercială şi anume:

  • Restaurant clasic – unitate în care consumatorii sunt serviţi cu un variat sortiment de preparate culinare de cofetărie-patiserie, cafea, băuturi etc. Pentru crearea unei atmosfere recreative se pot oferi programe artistice sau alte mijloace de distracţie. Personalul de producţie şi de servire are o calificare de profil.
  • Restaurant cu specific – tinuta lucrătorilor şi preparatele culinare oferite corespunde unui specific local, regional, naţional (restaurant “românesc”, “moldovenesc”, “dobrogean”,etc.) sau reprezintă unităţi tradiţionale – han, cramă, colibă, şură etc.
  • Pizzerie – unitate specializată care oferă, cu preponderenţă, sortimente de pizza şi de paste făinoase. Suplimentar se pot oferi gustări, salate, produse de patiserie şi sortiment variat de băuturi, cu preponderenţă slab alcoolizate.
  • Bar – unitate de alimentaţie publică cu program de zi sau de noapte în care se desfac băuturi alcoolice şi nealcoolice, un sortiment restrâns de produse culinare. Cadrul ambiental este completat cu program artistic, audiţii muzicale, jocuri electronice şi video. Aceasata categorie cuprinde si Disco-bar, Video-bar, Discotecă, Cafe-bar, Cafenea.
  • Fast-Food – unitate care propune clientelei sale, în principal tineri, o servire rapidă de produse, la preţuri unitare. Oferta de produse se reduce la un sortiment limitat şi standardizat, de regulă bazat pe un singur produs de bază şi este prezentată de obicei pe panouri luminoase. Preparatele sunt preluate de clienţi la casa în momentul plăţii şi consumate pe loc sau în afara unităţii. Produsele sunt oferite în inventar de servire de unică folosinţă.
  • Unităţi tip cofetărie, patiserie –  oferă consumatorilor preparate de cofetărie-patiserie produse în laboratoarele proprii sau în laboratoarele altor unităţi de profil, biscuiţi şi produse zaharoase ale producătorilor specializaţi, băuturi nealcoolice, cafea, ceai, fructe, produse specifice micului dejun, precum şi diferite sortimente de băuturi fine pentru consum la domiciliu. Majoritatea unităţilor de acest tip, pe lângă asigurarea condiţiilor pentru consumul pe loc, vând şi produse pentru consum la domiciliu.

Aspecte privind alegerea unui spațiu în vederea desfășurării activității din domeniul fast-food

Identificarea unui spatiu in vederea deschiderii unui restaurant/bar, constituie un aspect extrem de important si anume:

Vadul comercial

Constituie un element foarte important în reușita oricărei afaceri. Insă acest aspect nu garantează succesul în acest domeniu de activitate decât în măsura în care o serie de alți factori precum: calitatea produselor; calitatea serviciilor oferite; respectarea strictă a normelor de igienă; amenajarea localului; amabilitatea personalului, sunt menținuți la standarde ridicate.

Reglementări legale cu privire la structura/compartimentarea și dotarea unui spațiu din domeniul fast-food, în vederea îndeplinirii condițiilor sanitare și sanitar-veterinare.

Prevederile Ordinului 976/1998:

  1. unităţile de alimentaţie publică sau colectivă vor avea din construcţie spaţiile necesare pentru circuitele funcţionale: – sala de mese; – spaţii de preparare a mâncărurilor; – spaţii de păstrare a alimentelor; – anexe social-sanitare.
  2. conform art. 30, sala de mese va avea asigurat minimum 1, 2 mp pentru un loc la masă.
  3. spaţiile de preparare a mâncărurilor sunt constituite din bucătării şi dintr-o serie de camere anexe. Spaţiile de prelucrare preliminară a alimentelor (curăţare, spălare, tocare) sunt spaţii cu circuite separate pentru legume, carne, peşte, ouă. În funcţie de categoria de încadrare a unităţii, vor exista anexe precum: laborator de cofetărie, patiserie, cameră pentru prepararea mâncărurilor reci, complet separate de bucătăria propriu-zisă.
  4. conform art. 33, spaţiile de păstrare a alimentelor sunt reprezentate de: depozite, magazii, beciuri şi spaţii frigorifice. e) conform art. 34, anexele social-sanitare cuprind: camere-vestiar, cabine cu duşuri, grupuri sanitare (WC) şi chiuvete pentru personal şi separat pentru clienţi. În unităţile mici de cu până la 3 salariaţi, de tipul patiseriilor, barurilor de zi, snack-barurilor, nu este necesar grup sanitar separat de cel al consumatorilor.